De Gouden Engel

Op initiatief van de Stichting Johannes Bos is in juni 2009 in Koedijk een nieuwe monumentale stellingmolen, De Gouden Engel, gereed gekomen. Daarmee is het oude dorpsbeeld van Koedijk in ere hersteld. Deze meelmolen werkt op windkracht en produceert meel, dat in de molenwinkel samen met andere biologische producten wordt verkocht.

De stellingmolen is gelegen aan de Kanaaldijk 235/236, 1831 BE Koedijk (gem. Alkmaar), langs het Noord-Hollands Kanaal, niet ver van de Koedijker vlotbrug.

Gelijktijdig met de molen is een molenschuur gebouwd in dezelfde karakteristieke stijl. Op de bovenverdieping van de molenschuur heeft de Historische Vereniging Koedijk een permanente tentoonstelling ingericht.

Ook de eerder gerestaureerde maalderij uit 1866 en de knechtswoning uit 1871 maken deel uit van het complex, alsmede een originele koolschuur (1894) die werd verplaatst.

In meerdere opzichten is De Gouden Engel een prachtige locatie om te bezoeken. U kunt de molen bekijken, genieten van het uitzicht vanaf de stelling. De tentoonstelling geeft een mooi beeld van de historie van dit dorp. In de winkel worden brood, diverse soorten meel en meelmixen en verse biologische producten verkocht. In de molenschuur kunt u terecht voor koffie of thee met gebak, diverse lunchgerechten en diner.

Een prima idee om De Gouden Engel tijdens een dagje uit aan te doen!

     

Foto: piloot Jan Frederik Schipper / fotograaf Lex Schipper